Sunday, June 26, 2011

Tips from ANC holder - LYDIANE C. RAKAWAI

To begin, an introduction is definitely in order. Hello, readers. My name is Lydiane Rakawai and I am twenty-two years old. I concede that I am definitely old enough to know things, but not everything. I was once like you, perhaps more ordinarily so. I was a Diploma in Information Management student of December 2007 – April 2008 intake, and is now studying in UiTM Shah Alam, taking BSc. Information Studies (Hons.) Library and Information Management.

Well, here are the tips (I'm afraid some are common – things you've read before but trust me, they are worth repeating; nevertheless, forgive me):

1. On curiosity

You must understand that we have a perpetually starving universe in each one of us. When you want to know something, even the smallest spark of curiosity, fill in the gap. Do not wait, look it up. Google is your best friend in this case. Do not simply guess, know things. Be sure of things. By the end of your first semester, you are now aware of the beasts that go by names Information Explosion and Information Overload. Learn to distinguish them from other relevant information. Enquiring the lecturers is a good way to start but later you must follow-up by looking it up on the Internet ... in other printed and non-printed materials you can find. Never stop wondering. Note: Knowing things is different than doing things. Please be careful with whatever information you manage to obtain. Use them wisely.

“The important thing is not to stop questioning; curiosity has its own reason for existing.” Albert Einstein, German-born theoretical physicist.

2. On reading and comprehension

I read all kinds of work, to be honest. From textbooks to poetry to scandalous fictions that shouldn’t be called by their names. Reading is never overrated. In reading whatever reading academia materials given and/or suggested by the faculty, it is important to understand everything you read. Read, understand and put whatever you have read and understood into your own words. It is better that way. It shows that you are making an effort on your part and no one takes an effort lightly.

The student has his Rome, his Florence, his whole glowing Italy, within the four walls of his library. He has in his books the ruins of an antique world and the glories of a modern one.” – Henry Wadsworth Longfellow, American poet.

3. On creating a good rapport with the lecturers

Are you aware of the saying “Keep your friends close, but keep your enemies closer?” Well, keep your lecturers even closer than your friends and enemies both. Listen carefully to everything they are saying while in lecture rooms/halls. Pay attention. Approach them with respect and courtesy both. When you are in doubt, they are your first priority but be sure of what to ask, otherwise the lecturers cannot help you because your vague questions. This applies greatly weeks before your final exams. Be honest. If you do not know, raise your hand and ask. If you are afraid or shy, work up the nerve and approach your lecturer before the class truly ends.

“It’s true the people we meet shape us.” – Simon Van Booy, British author.

4. On memorising notes

When the push comes to shove, memorise. You do not have to remember it all: Memorise the key concepts. Key words. The first letters ... anything that helps you remember. Your memory is like a train. Once you see the first “carriage”, the others will sure to follow. While memorising, read aloud to yourself and try to memorise not just the words but have the images imprinted in your brain.

“Every man’s memory is his private literature.” – Aldous Huxley, English writer

5. On hard work versus intelligence

People often mistake hard work with intelligence – they are as different as night and day. Complete all given assignments. I know some assignments can be absolutely a pain in the neck but every assigned project is a one-time thing. Ongoing progress marks (or “carry marks”) are important. Score as high as you can through assignments, quizzes and mid-term tests. Never take these lightly. I admit I am not the very best example in this area, however, but this is how I know, why I say this is important.

“That was no way to live. If you want to do it right, he thought, you have to get down on your hands and knees and crawl inch by inch across the earth, stopping occasionally to touch your cheek to the ground.” – Joshua Ferris, American author.

6. On faith and stoicism

You have heard this before: Keep God close to your heart, let Him live between your ribcages and under your sleeves. Remember that while everything is in God’s will, we must make everything the best we can. Reap whatever good, stone-stepping opportunity that is laid on your feet, turn your cheek away at the ugliness that the world may offer you and shake the dusts off your feet once it is done.

“You must be the change you want to see in the world.” – Mahatma Gandhi, Indian political and ideological leader.

Other little tips:

+ IMPORTANT: Do all the past-year papers.
+ The Internet is an huge, endless archive: Dig it up. Do an Indiana Jones.
+ Listen to music while cramming for your final exams. One of the reasons is that music will help you not to fall face down onto your desk out of drowsiness after five minutes or so.
+ Never mind making your own schedule to discipline yourself – the least you can do is to make an outline of what is coming next week and the weeks after that. This helps you to become aware of what is coming ... it's like being a psychic, only half the magic.
+ Never underestimate the power of anxiety and pressure. However, do not wait until the very last minute to complete the assignments given ... else you'll end up in tears and sleepless nights.

If you have managed to read this sentence, congratulations! I hope that was not an absolute bore – I tend to get a little ahead of myself when it comes to writing, so forgive me. As parting words, I'd like to take this opportunity to thank all lecturers for making this possible for me. You are all starlights, all of you. To you, keep faith, chin up and good luck!

Limbang & Kuching, Sarawak

Wednesday, May 4, 2011

eCO-G-Day: 3R We Care

Program ini dijalankan dengan tujuan untuk memberi pendedahan tentang kepentingan maklumat serta sumber-sumber maklumat yang ada di sekeliling kita. 3R mewakili pengurangan (reduce ) guna semula (reuse) dan kitar semula (recycle) . Program ini disasarkan kepada para pensyarah dan pelajar UiTM secara keseluruhannya. Program yang mengambil masa seminggu ini merangkumi tiga (3) aktiviti kecil iaitu:

1 Pameran eCo-G-Day: 3R We Care

2 Pertandingan Video dan Fotografi

3 Kempen Kitar Semula UiTM Sarawak

Melalui aktiviti ini, persatuan selaku jawatankuasa pelaksana berharap agar segenap lapisan masyarakat terutamanya warga universiti dapat memanfaatkan ilmu pengetahuan tentang penjagaan kebersihan dan kesihatan alam sekitar.Program ini juga diadakan untuk memberi peluang kepada kumpulan sasaran untuk memperolehi maklumat tentang peranan mereka mengekalkan tahap kebersihan dan kesihatan alam sekitar.Selain itu, program ini juga bertujuan untuk mewujudkan budaya mesra insan dan alam di kalangan warga universiti serta menonjolkan bakat kreativiti dalam diri pelajar dan peserta.program Eco-G-Day 2: 3R We Care ini juga memberi peluang kepada para pelajar bersaing khususnya pelajar dari Diploma Pengurusan Maklumat secara baik dalam menghasilkan sesebuah produk ”eco-friendly” terhadap alam sekitar.

Pada 28haribulan Mac 2011,ajk inform telah mengadakan kutipan bahan-bahan terpakai di car park B dari jam 10 pagi sehingga 5 petang.Pada hari tersebut seramai 97 pelajar termasuk pensyarah menghantar barangan terpakai seperti plastik,tin kosong dan kertas.barangan kitar semula ini telah dijual ke pusat kitar semula. Program ini dilakukan untuk menggalakkan Warga Universiti Teknologi MARA Sarawak (Para pensyarah, mahasiswa dan mahasiswi serta kakitangan UITM) untuk terlibat dalam satu aktiviti kitar semula.

Perasmian eCo-G-Day2: 3R We Care ini telah dijalankan di Youth Floor pada 31 Mac 2011.program telah dimulakan pada jam 8.30 pagi dan dirasmikan oleh ketua program Diploma Pengurusan Maklumat iaitu puan Imilia Ibrahim. Puan Imilia Ibrahim selaku Ketua Program Diploma Pengurusan Maklumat (IS110) juga telah menyampaikan kata alu-aluan dan penghargaan kepada mereka yang terlibat dengan aktiviti ini.Selain itu,beliau juga turut merasmikan pertandingan video dan fotografi.

Pameran eCo-G-Day: 3R We Care ini juga telah dilaksanakan mengikut format biasa penganjuran pameran. Setiap pelajar semester 3 yang mengambil kod kursus IMD 202 (Promotion of Inforamtion Products and Services) telah mempamerkan hasil kerja yang mengikut tema pameran yang diadakan.recycle campaign ini terbahagi kepada 2 kategori iaitu,kategori pensyarah dan student. Antara pemenang pertandingan recycle campaign adalah:

Kategori pensyarah:

Liew Yit Lian

Pauline Achan

Agnes Nanang

Kategori pelajar:Muhammad Faiz bin Azmi

Siti Naziera binti Mohd Daud

Bagi pertandingan photografi dan video pula pemenangnya adalah,

Pemenang bagi pertandingan photografi:

Hazwani binti Sharkawi

Pemenag bagi pertandingan video:

Ernie Aqilah

Kami, Persatuan Pengurusan Maklumat (INFORMS) berharap agar persatuan kami akan mendapat kerjasama sepenuhnya daripada semua pihak yang prihatin dalam menjayakan program Eco-G-Day: 3R We Care. Adalah menjadi harapan kami sekiranya segala apa yang dirancang dalam program ini akan berjalan dengan lancar.

Sunday, January 30, 2011













Sunday, January 9, 2011

Nasihat Bekas Pelajar yang mendapat Anugerah Naib Canselor (ANC) - Melati Binti Aipidi

Pertama sekali saya ingin mengucapkan syukur kepada Allah S.W.T. kerana dengan izinNya jua saya mendapat tempat untuk belajar di UiTM Samarahan. Seterusnya jutaan terima kasih yang tak terhingga kepada semua ahli keluarga saya yang sentiasa menyokong saya dan mendoakan saya. Tidak lupa juga kepada semua pensyarah IS110 UiTM Kota Samarahan yang pernah mengajar saya dan membolehkan saya untuk menamatkan pengajian Diploma saya dengan Anugerah Naib Canselor. Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada semua rakan-rakan saya yang telah membantu saya mencapai kecemerlangan sepanjang saya berada di UiTM.
Sebelum itu, saya ingin memperkenalkan diri saya, saya MELATI BINTI AIPIDI, berusia 22 tahun berasal dari LIMBANG,SARAWAK. Saya adalah bekas pelajar DIPLOMA PENGURUSAN MAKLUMAT di UiTM Kampus Samarahan intake July 2007-April 2010. Sekarang ini saya melanjutkan pengajian di peringkat SARJANA MUDA PENGURUSAN PERPUSTAKAAN di UiTM Puncak Perdana, Shah Alam.
Ok,let’s go straight to the point since saya pun malas nak buat muqadimah panjang sangat.Di sini saya ingin berkongsi dengan semua pembaca tentang rahsia kejayaan saya.simple je,tak susah mana pun.

1. Sentiasa ingat tujuan dan tanggungjawab. Sebagai seorang pelajar, sudah semestinya tujuan kita adalah untukmenimba ilmu dan lulus peperiksaan. Anda juga harus ingat anda membawa nama ibu bapa anda,jadi janganlah main main belajar. Belajar la sebaik-baiknya sehingga anda memperoleh kecemerlangan dan buatlah your parents bangga, jangan buat mereka malu dan sedih lak.

2. Fokus semasa pensyarah mengajar Sebaik-baik cara untuk belajar ialah dengan mendengar dan memahami apa yang di ajar oleh pensyarah di dalam kelas. Kalau pensyarah ada bagi contoh untuk satu-satu point, catit la agar anda dapat merujuknya semula kelak. Ini kerana, kadang2 masa dalam kelas tu je kita faham dan ingat. Atleast kalau kita ada catitkan, boleh la rujuk bila2 masa.

3. Hormat pensyarah. Hormatila pensyarah dengan tidak ponteng kelas, hantar assignment pada masa yang ditetapkan.

4. Jangan silap pilih kawan. Kawan sangat penting.dan kawan juga adalah elemen yang paling senang untuk mempengaruhi kita.pilihla kawan yang member pengaruh positif kepada kita. Pilih kawan atau group member yang rajin agar anda boleh menghasilkan final project yang hebat.jangan pilih kawan yang asyik ponteng, suka main2 dan yang hanya memberi pengaruh negative kepada kita.

5. Mula tonjolkan diri dari awal. Jangan tunggu final exam baru nak belajar. Kalau boleh quiz dan test pun kena ada markah yang bagus. Korang kena ada carrymark yang bagus, pastu final buat all out, baru senang nak dapat gred bagus.

6. Fahami dan hafal. Kita punya jurusan ni senang je kot. Kalau nak senang lulus, korang hafal je nota yang lecturer bagi tu. Takyah lah hafal semua, guna la strategi korang nak menghafal. Korang kena faham dulu, baru senang nak hafal.

7. Belajar tak perlu tensen. Jangan tensen2 kalau belajar, belajar pada masa yang korang rasa korang paling cepat masuk.if ade benda korang masih tak paham, gi la tanya kawan. Kalau tak percaya kawan, gi la tanya penyelamat pelajar, iaitu pensyarah.

8. Berdoa dan bertawakal. Lepas korang dah berusaha, tawakal je la ye. Mudah2an lagi ramai junior2 saya dapat ANC.amin.

Tu je la yang saya ingin kongsi ngan anda semua. Sikit je, kalau tulis banyak pun, bukan orang nak baca kan.
Ok la, semoga kita berjumpa nanti ya di UiTM Puncak Perdana, Shah Alam.