Sunday, January 9, 2011

Nasihat Bekas Pelajar yang mendapat Anugerah Naib Canselor (ANC) - Melati Binti Aipidi


Pertama sekali saya ingin mengucapkan syukur kepada Allah S.W.T. kerana dengan izinNya jua saya mendapat tempat untuk belajar di UiTM Samarahan. Seterusnya jutaan terima kasih yang tak terhingga kepada semua ahli keluarga saya yang sentiasa menyokong saya dan mendoakan saya. Tidak lupa juga kepada semua pensyarah IS110 UiTM Kota Samarahan yang pernah mengajar saya dan membolehkan saya untuk menamatkan pengajian Diploma saya dengan Anugerah Naib Canselor. Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada semua rakan-rakan saya yang telah membantu saya mencapai kecemerlangan sepanjang saya berada di UiTM.
Sebelum itu, saya ingin memperkenalkan diri saya, saya MELATI BINTI AIPIDI, berusia 22 tahun berasal dari LIMBANG,SARAWAK. Saya adalah bekas pelajar DIPLOMA PENGURUSAN MAKLUMAT di UiTM Kampus Samarahan intake July 2007-April 2010. Sekarang ini saya melanjutkan pengajian di peringkat SARJANA MUDA PENGURUSAN PERPUSTAKAAN di UiTM Puncak Perdana, Shah Alam.
Ok,let’s go straight to the point since saya pun malas nak buat muqadimah panjang sangat.Di sini saya ingin berkongsi dengan semua pembaca tentang rahsia kejayaan saya.simple je,tak susah mana pun.

1. Sentiasa ingat tujuan dan tanggungjawab. Sebagai seorang pelajar, sudah semestinya tujuan kita adalah untukmenimba ilmu dan lulus peperiksaan. Anda juga harus ingat anda membawa nama ibu bapa anda,jadi janganlah main main belajar. Belajar la sebaik-baiknya sehingga anda memperoleh kecemerlangan dan buatlah your parents bangga, jangan buat mereka malu dan sedih lak.

2. Fokus semasa pensyarah mengajar Sebaik-baik cara untuk belajar ialah dengan mendengar dan memahami apa yang di ajar oleh pensyarah di dalam kelas. Kalau pensyarah ada bagi contoh untuk satu-satu point, catit la agar anda dapat merujuknya semula kelak. Ini kerana, kadang2 masa dalam kelas tu je kita faham dan ingat. Atleast kalau kita ada catitkan, boleh la rujuk bila2 masa.


3. Hormat pensyarah. Hormatila pensyarah dengan tidak ponteng kelas, hantar assignment pada masa yang ditetapkan.

4. Jangan silap pilih kawan. Kawan sangat penting.dan kawan juga adalah elemen yang paling senang untuk mempengaruhi kita.pilihla kawan yang member pengaruh positif kepada kita. Pilih kawan atau group member yang rajin agar anda boleh menghasilkan final project yang hebat.jangan pilih kawan yang asyik ponteng, suka main2 dan yang hanya memberi pengaruh negative kepada kita.

5. Mula tonjolkan diri dari awal. Jangan tunggu final exam baru nak belajar. Kalau boleh quiz dan test pun kena ada markah yang bagus. Korang kena ada carrymark yang bagus, pastu final buat all out, baru senang nak dapat gred bagus.

6. Fahami dan hafal. Kita punya jurusan ni senang je kot. Kalau nak senang lulus, korang hafal je nota yang lecturer bagi tu. Takyah lah hafal semua, guna la strategi korang nak menghafal. Korang kena faham dulu, baru senang nak hafal.

7. Belajar tak perlu tensen. Jangan tensen2 kalau belajar, belajar pada masa yang korang rasa korang paling cepat masuk.if ade benda korang masih tak paham, gi la tanya kawan. Kalau tak percaya kawan, gi la tanya penyelamat pelajar, iaitu pensyarah.

8. Berdoa dan bertawakal. Lepas korang dah berusaha, tawakal je la ye. Mudah2an lagi ramai junior2 saya dapat ANC.amin.

Tu je la yang saya ingin kongsi ngan anda semua. Sikit je, kalau tulis banyak pun, bukan orang nak baca kan.
Ok la, semoga kita berjumpa nanti ya di UiTM Puncak Perdana, Shah Alam.

MELATI BINTI AIPIDI
LIMBANG,SARAWAK.

2 comments: